Det var för det första mycket stor skillnad på hur fattiga och rika hade möjlighet att äta under medeltiden och vad man åt. Under perioder av medeltiden var det missväxt och ont om mat.
Bröd var något som alla åt och som oftast ingick i alla måltider. Dock var det ofta grövre än det bröd som äts idag. Gröt och välling av olika slag var också vanliga eftersom man hade tillgång till olika spannmål. I övrigt åts mycket fläsk, kyckling eller fisk, lite grann beroende på var man bodde.
Matlagningen skedde ofta i stora grytor över en eld och man serverade maten på stora fat eller tråg där alla tog sin mat. Hade man råd, hade man varsin tallrik men fattigare familjer kunde lägga sin mat direkt på bordet och äta.
Något som är annorlunda mot idag är att man kunde blanda frukt och kött, tex kunde det finnas recept med päron och fisk i samma rätt. Detta har att göra med dåtidens uppfattning om medicin. man ansåg att alla livsmedel hade en viss typ av inneboende natur. En fisk uppfattades som fuktig och kall och rätten behövde balanseras upp med något för den sakens skull.