Inredning på medeltiden

En aspekt av livet på medeltiden som liksom många andra saker skiljer sig mycket från hur vi lever idag är inredningen i våra hem. Detta gäller även om man bortser från den stora mängden modern teknik som idag har en självklar plats hos de flesta, som tv-apparater, diskmaskiner, lampor och ljudsystem. Även själva möblerna skiljde sig mycket åt från de vi har idag.

En viktig skillnad var till exempel att de flesta möblerna på medeltiden byggdes väggfasta. Det gällde till exempel sängarna, som oftast var utformade som en enklare bänk, upphöjd från golvet och fäst i väggen. Denna typ av säng levde kvar i svenska bondstugor ända in på 1900-talet, och de utvecklades med tiden till att ha flera våningar. Det var inte heller ovanligt att man avskärmade sängen med ett förhänge eller till och med träluckor.

En möbel som var en viktig del av hemmet på medeltiden, men som inte finns idag, är kistan. Kistan var en av de få möblerna i det medeltida hemmet som inte var väggfast, och även en av de viktigaste möblerna, då den symboliserade ägandet. I många fall var det inte bara symboliskt – allt man ägde förvarades faktiskt i kistan. Allmogen på medeltiden hade nämligen normalt sett mycket få ägodelar, och kistan hade därför ett dubbelt syfte: det var både en praktisk möbel och en förvaringsplats.

Under den tidiga medeltiden var möblerna mycket enkla och robusta, men fram emot den sena medeltiden, på 1400-talet, började snickarna att dekorera möblerna allt mer. Det kan därför vara lätt att förälska sig i antika möbler från medeltiden och andra historiska perioder, eftersom deras robusta träslag och snidade detaljer minner om en svunnen tid. Man får dock inte glömma bort att många möbler från denna period må vara vackra att se på, men knappast är bekväma eller praktiska i jämförelse med modern inredning. Om du drömmer om ett hem som är en kombination av all den bekvämlighet som modern teknik ger oss, och den romantiska känsla som inredning i äldre stil ger, kan du glädja dig åt att det i alla fall finns en spis som passar perfekt: Gorenje spis, som finns att köpa på Buildor.se. Den är inspirerad av vedeldade bakugnar i sin design, men bakom ytan döljer sig en modern ugn med glaskeramisk häll upptill. Det bästa av två världar, med andra ord.

capacious