Sexualitet på medeltiden

Självklart vet vi att de hade sex på medeltiden, för annars hade vi ju inte ens existerat idag. Men hur var det egentligen med sexualkunskapen och ansågs sex vara ett nödvändigt ont som man enbart genomled för att fortplanta sig eller njöt de kanske av det på samma sätt som vi gör idag? Vad fanns det för föreställningar om sex och skiljde sig sexualiteten mycket åt beroende på vilket kön man tillhörde? Som tur är finns det forskare som har studerat ämnet och genom deras kunskaper kan vi få oss en bild över vad som hände i medeltidens sängkammare. Den här texten bygger delvis på den fakta som man hittar i historikern Dick Wases bok som handlar om sexualitet från forntid fram till nutid.

En odramatisk inställning

I Sverige var faktiskt synen på sex ganska odramatisk under medeltiden och det grundade sig i att man fortfarande tänkte på samma sätt som i det förkristliga samhället. Eftersom hedendomen uppmuntrade till sexualitet och vissa utsvävningar fortsatte det vara på samma sätt ett tag framöver och människor var därför relativt fria i sin sexualitet. Det förekom till exempel sexuella föremål och man har till exempel hittat en dildo från medeltiden i Bergen, Norge. Inskriptionen på den är: “Rannveig Röde ska du knulla. Du ska vara större än en karlakuk men mindre än en hästkuk”. Sex sågs helt enkelt som en naturlig del av livet oavsett vilken ålder man var. Kyrkan försökte dock att stoppa detta leverne och förbjöd till exempel erotisk bildkonst. Prästerna och munkarna, som för övrigt levde i celibat, spred även bilden av att kvinnor var ovanligt sexfixerade och drog männen i fördärvet med sina syndiga tankar och lustar.

Prostitution och sexdebut

Medeltidens över- och medelklass var troligtvis mer ofria i sin sexualitet och det förekom till exempel användning av kyskhetsbälte. Detta var delvis på grund av att de ville visa sig lite bättre än pöbeln, men även på grund av att de var mer kristna än vanligt folk. Arbetare och bönder brydde sig inte om hur de betedde sig och kunde därför ta ut svängarna mer. Under medeltiden skedde till exempel sexdebuten mycket tidigt och för flickor kunde det ske redan i 10-årsåldern. Många kvinnor som tillhörde den lägre klassen prostituerade sig även. Det var inte för att ha råd med en snygg tröja från lyle and scott som kanske vore ett giltigt skäl idag, utan det gjordes av ekonomisk nödvändighet. I Visby bodde det ungefär 12 000 personer och under högsäsong fanns det 500 prostituerade i staden. Under vintern var det cirka 300. Nästan alla män som var ogifta besökte bordeller, men det var olagligt för präster och gifta män att besöka prostituerade.

capacious