Det medeltida Stockholm

 

Är man intresserad av medeltiden kan man med fördel besöka Stockholm. Här har bott människor oändligt länge, långt innan medeltiden, men att det kallas Stockholm finns skriftliga belägg för från år 1252. Stockholm bli en stad under medeltiden. Platsen var viktig för handel och när Stocholm blev en del av Hansan, tack vare Birger Jarl, växte staden rekordsnabbt. Många tyska handelsmän bosatte sig här och handeln blomstrade. Jämfört med idag var det ingen stor stad när det i början av 1500-talet bodde ca 6000 personer här men det var ändå landets största stad.

Stockholm blev så småningom landets huvudstad även om det vid den tiden inte var officiellt uttalat.

Är man turist och besöker Gamla stan finns många tecken från det medeltida Stockholm. Riddarholmskyrkan med de äldsta delarna från 1280-talet, anses vara stadens äldsta bevarade byggnad. Även Storkyrkan har bevarade delar från samma tid.

Besök gärna Medeltidsmuseet för att få en ordentlig titta på allt som har med Stockholm och medeltiden att göra. Det kan vara det bästa sättet för turisten att snabbt och bra få veta mycket om staden, innan man sedan ger sig ut själv för att titta på bevarade delar.

capacious