Driva gård på medeltidsvis

När man hör om att någon driver en gård på medeltidsvis kan man lätt tro att det handlar om att man inte får använda datorer, mobiltelefoner och liknande för hjälp i jordbruket. Så kan det givetvis vara, men det kan också handla om att man vill ta vara på gamla växter, och huvudsakligen använda äldre verktyg för att sköta om gården. Idag sköts många gårdar med hjälp av traktorer och elektriska verktyg. Många har glömt bort att gårdar tidigare skötts med hjälp av hästar och andra djur. Idag blir det dock allt mer populärt att ta upp dessa gamla traditioner igen, inte bara för miljöns skull. Det är flera som har märkt att man kan klara ett jordbruk med enkla medel, och man står heller inte lika handikappad vid ett långt strömavbrott om man är van att göra gårdens sysslor med hjälp av verktyg och liknande som inte kräver en elektrisk strömkälla.

Ta vara på det gamla

På många gamla jordbruk finns rester av hjärtansfröjd, salvia och andra medeltida örter. Många som tar över dessa jordbruk upptäcker dessa och börjar ta hand om dem så de åter kan blomstra. Dessa örter kan dessutom användas till mycket. På medeltiden användes de både till medicin och matlagning. Många väljer också att ta in djuren i jordbruket igen. Hästar och oxar kan användas för att dra plogar, vagnar och mycket annat. Höns håller grusgången ren och katten jagar effektivt bort råttor och möss. Istället för en trimmer kan en lie göra ett minst lika bra jobb och istället för starka bekämpningsmedel finns det flera recept på medeltida brygder som användes för att bli av med växter. När det handlar om renovering av byggnader finns det också många medeltida knep och idéer att ta till som faktiskt fungerar lika bra idag som för ett par hundra år sedan. Förvånande nog är det mestadels unga som upptäcker charmen med det gamla jordbruket och som för dessa traditioner vidare genom sina familjer för lång tid framåt.

Skydda gården mot obehöriga

Om man har gjort ett stort arbete med att göra i ordning en gammal gård och fått fram några av de gamla örterna vill man självklart inte att djur eller obehöriga ska komma åt och förstöra det man gjort. med ett rejält viltstängsel runt gården kan man förhindra att vilda djur tar sig in och i viss mån kan det också skydda mot obehöriga besökare. Om man har örter eller liknande man är mycket rädd om kan det vara bra att försöka flytta in dem i ett växthus där de är skyddade mot mördarsniglar och annat som äter växter. För att skydda djuren på gården är det också bra att se till att hagar, stall och liknande ligger på områden man har uppsikt över. Om man driver en gård på medeltidsvis kommer djuren att vara mycket viktiga och att bli av med alla höns på grund av en räv är till exempel inte så roligt.

capacious